fakkel

fakkeltjes.be

  1. Digitale planeet
  2. Dossiers

Islamitische Staat

In Irak en Syrië, twee landen uit het Midden Oosten, woedt er al een tijdje oorlog. IS (kort voor Islamitische Staat) is een groep van extremistische moslims die deze landen met geweld willen veroveren en strenge regels willen opleggen. Ze voeren de jihad, een soort heilige oorlog tegen ongelovigen. Er zijn al veel mensen gevlucht en gedood voor de terreur van IS. Daarom werkt zowat de hele wereld samen om deze bruten een halt toe te roepen. Ook België draagt zijn steentje bij en heeft F16’s (=gevechtsvliegtuigen) gestuurd.

Belgische jongeren in IS

Zo een 300 tal jongeren uit België (vooral uit Antwerpen, Brussel en Vilvoorde) zijn naar Syrië getrokken om zich bij IS aan te sluiten. Ze laten familie en vrienden achter om de heilige oorlog te voeren.

Meeste gelovigen, of ze nu moslim, christen of iets anders zijn, voelen er helemaal niets voor om de wapens op te nemen en de andere mensen te dwingen om hetzelfde te geloven als zij. Zo werkt onze samenleving: iedereen mag geloven in wat hij of zij wil, zolang je maar respect hebt voor elkaar. Soms zijn er meningsverschillen over wat kan en niet, bijvoorbeeld over het dragen van een hoofddoek, maar over zulke dingen wordt dan gepraat in plaats van gevochten.

Moet je respect hebben voor iemand die jou niet respecteert?

Hoe komt het dat er jongeren zijn die dit respect niet hebben, en wel de wapens oppakken?

Wat duidelijk is: ze voelen zich niet goed thuis in België. Misschien werden ze wel uitgelachen en gepest op school. Iemand die gepest wordt, begint soms zelf te pesten. Haat lijdt vaak tot meer haat.

Op internet komen deze jongeren mensen tegen die zeggen dat hun haat terecht is. Dat het hele ‘Westen’ slecht is. Dat als ze bepaalde strenge wetten naleven later beloond zullen worden in het paradijs. Zo is er in een België een clubje ontstaan van jongeren die deze zeer radicale ideeën aanhangen.

“Voel je niet thuis hier? Ah, maar je bent toch moslim. Hier kunnen moslims niet goed leven. Je vindt geen échte moslims in België. Eigenlijk ben je beter dan de mensen hier. Je moet gewoon het juiste pad volgen. Ik zal je op het juiste pad leiden. Als je goed naar me luistert zal je later in het paradijs komen.”

De jongeren versterkten elkaar in hun radicale (= extreme) ideeën. Het kwam zelfs zover dat ze elkaar aanmoedigen om werkelijk de wapens op te nemen.

”Ik ben het hier beu … ik vertrek bijna, ik ga strijden voor de Islamtische Staat. Ik heb mijn tickets al klaarliggen.”
“Ah, cool …”
“Kom je mee, broeder? Je hebt toch geen schrik?”
“Schrik? Nee hoor …”
“Goed, ik breng je in contact met iemand.”

Extremistische moslims

Moslims zijn mensen die geloven in de leer van de islam. Hun heilige boek heet de Koran, hun profeet Mohammed. Je hebt veel soorten strekkingen in de islam, niet alle moslims geloven hetzelfde. Dat is voor alle levensbeschouwingen zo. Extremistische moslims zijn geen gewone moslims, ze zijn namelijk ‘extreem’. Ze vinden dat iedereen hun zeer strenge wetten moeten navolgen. Doe je dat niet, dan betaal je dat vaak met je leven. Het overgrote deel van moslims in België gelooft niet in zo’n extreme ideeën. Zij hebben wel respect voor de mening van andere mensen.

Jihad

Jihad kan verschillende dingen betekenen.

  • De innerlijke jihad betekent zoveel als 'in het reine komen met jezelf'. Je moet bidden, vasten en ongepaste verleidingen weerstaan.
  • De uiterlijke jihad is de strijd tegen alle niet-moslims, tegen ongelovigen. Dit is vaak zeer gewelddadig. De aanslagen van 11 september op de twee grote torens in New York is een vorm van uiterlijke jihad.

Een beetje geschiedenis

Het is niet de eerste keer dat een groep mensen op basis van een heilig boek oorlog voeren. In Europa voerden katholieken en protestanten eeuwenlang oorlogen uit, binnen landen (bvb. Engeland), maar ook tussen landen (bvb. Spanje – Nederland). De middeleeuwse kruistochten waren een strijd van de christelijke westerlingen tegen de islamitische heersers uit Oosten.
Op 11 september 2001 werd er een grote aanslag gepleegd in New York. Twee vliegtuigen werden gekaapt en boorden zich in de twin towers. Ook deze terroristen voerden een soort van heilige oorlog. Het was ook wraak op de Verenigde Staten, die zich vaak moeien in conflicten in het Midden Oosten. De Verenigde Staten beweren altijd dat ze dit doen voor de mensen, maar vaak spelen er ook andere redenen mee, zoals olievoorraden die ze in handen willen krijgen. Door hun ingrijpen werden conflicten soms nog erger.

De regels van IS

IS maakt wetten gebaseerd op de Koran en andere ‘heilige teksten’. Zulke religieuze wetten noemt men in één woord ‘de sharia’. Hier zijn zo enkele wetten uit de sharia van IS:

  • Je moet geloven in één zeer specifieke vorm van de Islam. Anders moet je een belasting betalen of het met je leven bekopen. Vrouwen die zich niet willen bekeren worden soms tot slavin gemaakt.
  • Je mag niet naar muziek luisteren die door instrumenten worden gemaakt. Enkel zingen mag.
  • Als je iets steelt, om welke reden dan ook, worden je handen afgehakt.
  • Alcohol, sigaretten en drugs zijn verboden. Opnieuw kan je hiervoor de doodstraf krijgen.
  • Vrouwen moeten hun man gehoorzamen. Ze moeten zich volledig sluieren en mogen amper buitenkomen.

Hoofddoek

Een hoofddoek dragen thuis of in de straat vindt niemand een probleem. In je vrije tijd doe je wat je wil. Maar op sommige plaatsen is het in België de gewoonte om neutraal te zijn. Dat betekent ook dat je geen opvallende symbolen draagt van je religieuze overtuiging. Bijvoorbeeld achter het loket van een gemeentehuis of op sommige scholen gelden zo een regels.

Hier wordt veel discussie over gevoerd: iedereen gelijk voor de wet of toch de hoofddoek toelaten? Want een hoofddoek is voor sommige moslima’s niet iets dat je zomaar kan afzetten. Ook niet achter een loket.

De nikab is een hoofddoek die het hele gezicht bedekt, behalve de ogen. Veel mensen vinden dit vrouwonvriendelijk. Alsof een vrouw zichzelf moet verbergen voor iedereen en alles.

terug naar boven